Słodko-pikantna marynata do kurczaka

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Uwielbiam domowe marynaty do mięs, gdyż możemy je dowolnie komponować według naszego smaku i gustu. Ta marynata to połączenie orzeźwiającego imbiru, pikantnej papryczki, aromatycznego czosnku oraz słodkiej moreli. W tle wyczuwalny jest miód, szafran oraz sherry. Mięso po przygotowaniu jest kruche i soczyste dzięki mieszance bazowej, którą tworzą olej rzepakowy i ocet z sherry. Zamarynowane mięso można grillować, smażyć, albo dusić. Jeśli decydujecie się je udusić to proponuję na koniec dać kilka łyżek passaty pomidorowej lub mleczka kokosowego wymieszanego z musztardą.

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na marynatę na 500 g mięsa:
    5-6 łyżek oleju rzepakowego
    2 łyżki octu z sherry
    łyżka jasnego miodu
    papryczka chili
    2-3 ząbki czosnku
    2 cm plasterek imbiru
    3 suszone morele
    dymka ze szczypiorkiem
    szczypta szafranu
    łyżeczka soli morskiej
    łyżeczka pieprzu kolorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Marynata

Słodko-pikantna marynata do kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej mieszamy z octem i miodem. Dodajemy posiekane chili, imbir drobno posiekany lub starty, czosnek pokrojony w plasterki, morele pokrojone w bardzo cienkie plasterki, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso. Marynatę należy dokładnie wmasować w mięso. Mięso przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Można marynować dłużej - ja zazwyczaj przygotowuję mięso i marynuję wieczorem, a przygotowuję następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować