Pikantna marynata z sosem sojowym do grillowanych warzyw

4.5 (187 ocen)

Lato to czas kiedy w co drugim domu robi się grilla. U mnie ze wzgledu na niekońcącą się dobrą pogode sezon grillowy trwa cały rok. Jako alternatywę mięsa polecam Wam dowolne grilowane warzywa w pysznej, aromatycznej marynacie

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
    łyżeczka soku z cytryny
    pół łyżeczki sosu sojowego
    czubata łyżeczka musztardy
    szczypta chili
    pół łyżeczki papryki słodkiej
    pół łyżeczki miodu
    sól do smaku
    ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Sosy Grill

Pikantna marynata z sosem sojowym do grillowanych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w misce lub plastikowym pojemniku. Do "sosu" wrzucić dowolne warzywa (cukinia, papryka, bakłażan, cebula etc) i marynować przez ok 1 godzinę. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować kilka chwil.

Porady

Do grillowanych warzyw świetnie sprawdzają się różnego rodzaju jogurtowe sosy (czosnkowy, pomidorowo-koperkowy, curry itp)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Musztarda Sos sojowy Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sałatka

To może cię zainteresować