Ciasto wygląda na pracochłonne, ale jest bardzo proste i co najważniejsze do jego zrobienia wykorzystujemy owoce które w sezonie letnim schowaliśmy do słoików.
Składniki:
Ciasto:
9 jajek
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki tortowej
1 budyń waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 opakowania serka mascarpone po 25 dag
100 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
2 wiśniowe galaretki
2 szklanki wiśni bez pestek u mnie z kompotu
300 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
10 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
Słodkie torciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i 9 łyżek bardzo zimnej wody, ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać cukier i ubić na bardzo sztywno, beza ma być sztywna i szklista. Kiedy bardzo dokładnie ubijemy białka to ostrożnie mieszamy je z żółtkami i dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem, delikatnie mieszamy. Forme do pieczenia (36 cm na 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciasto około 30 min.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i przeciąć na trzy placki.
2.Galaretkę rozpuścić w 3.3/4 szklanki gorącej wody i przestudzić, do zimnej galaretki dodać wiśnie i odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Masa: Serek utrzeć z cukrem pudrem i dodać do niego śmietankę , następnie całość ubijać razem jeszcze kilka minut.
3.Jeden placek z ciasta umieścić ponownie w formie i wyłożyć na nim całą gęstniejącą galaretką, przykryć drugim plackiem, następnie drugi placek dokładnie nasączyć kawą i posmarować masą z serka, przykryć trzecim plackiem.
4.Czekoladę połamać, dodać do niej mleko i rozpuścić, płynną czekoladą polać wierzch ciasta i ozdobić różyczkami z ubitej dodatkowej śmietanki wymieszanej z cukrem waniliowym.
Moje różyczki dodatkowo były ozdobione z wiśniami wyjętymi z nalewki :) , przygotowane ciasto odstawić do zastygnięcia.
Komentarze