Słodkie torciki

0 (0 ocen)

Ciasto wygląda na pracochłonne, ale jest bardzo proste i co najważniejsze do jego zrobienia wykorzystujemy owoce które w sezonie letnim schowaliśmy do słoików.

Składniki:

  • Ciasto:
    9 jajek
    1 szklanka cukru
    1.5 szklanki mąki tortowej
    1 budyń waniliowy
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    2 opakowania serka mascarpone po 25 dag
    100 ml śmietany 30 %
    1 łyżka cukru pudru
    Dodatkowo:
    2 wiśniowe galaretki
    2 szklanki wiśni bez pestek u mnie z kompotu
    300 ml śmietany 30%
    1 cukier waniliowy
    10 dag czekolady mlecznej
    2 łyżki mleka
    1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie torciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i 9 łyżek bardzo zimnej wody, ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać cukier i ubić na bardzo sztywno, beza ma być sztywna i szklista. Kiedy bardzo dokładnie ubijemy białka to ostrożnie mieszamy je z żółtkami i dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem, delikatnie mieszamy. Forme do pieczenia (36 cm na 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.
    Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciasto około 30 min.
    Po upieczeniu ciasto wystudzić i przeciąć na trzy placki.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w 3.3/4 szklanki gorącej wody i przestudzić, do zimnej galaretki dodać wiśnie i odstawić do lekkiego zgęstnienia.

    Masa: Serek utrzeć z cukrem pudrem i dodać do niego śmietankę , następnie całość ubijać razem jeszcze kilka minut.
  • słodkie torciki 3. Jeden placek z ciasta umieścić ponownie w formie i wyłożyć na nim całą gęstniejącą galaretką, przykryć drugim plackiem, następnie drugi placek dokładnie nasączyć kawą i posmarować masą z serka, przykryć trzecim plackiem.
  • słodkie torciki 4. Czekoladę połamać, dodać do niej mleko i rozpuścić, płynną czekoladą polać wierzch ciasta i ozdobić różyczkami z ubitej dodatkowej śmietanki wymieszanej z cukrem waniliowym.

    Moje różyczki dodatkowo były ozdobione z wiśniami wyjętymi z nalewki :) , przygotowane ciasto odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować