Walentynkowe torciki

0 (0 ocen)

Te pyszne torciki zrobiłam na deser na Walentynki,wyglądają bardzo kusząco i są bardzo smaczne.

Składniki:

  • Biszkopt :

    4 jajka

    1 szklanka mąki pszennej

    1 szklanka cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka barwnika w żelu w kolorze czerwonym

    Krem:

    400 gram masła

    250 gram serka mascarpone

    pół szklanki cukru pudru

    200 gram białej czekolady

    Dodatkowo:

    1 galaretka truskawkowa

    złote perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Walentynkowe torciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody,studzimy i wylewamy do płaskiego naczynia,wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Za pomocą małej metalowej obręczy w kształcie serca wycinamy trzy serca.
  • 2. Białka ubijmy na sztywno, dodajemy cukier i po żółtku.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i barwnik w żelu,delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do blaszki ( 25x40cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C.Metalową obręczą w kształcie serca wycinamy 6 serc.Część pozostałego biszkoptu kruszymy.
  • 3. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości,dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy,uważając aby masa się nie zważyła.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do kremu,miksujemy.
  • 4. Kremem przekładamy małe biszkopty w kształcie serc,tak żeby powstały 3 torciki.Smarujemy wierz i boki.Boki dekorujemy za pomocą worka cukierniczego i końcówki w kształcie łezki nr. 104.
  • 5. Na środku każdego torcika układamy serce wycięte z galaretki i obsypujemy dookoła pokruszonym biszkoptem.Dekorujemy cukrowymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować