Słodkie koszyczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolorowe koszyczki, które zwiastuje wiosnę i święta. Kruche, pyszne i zarówno dzieci jak i dorośli nie oprą się nim. Nic wielkiego a ile radości przy ich robieniu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • koszyczki:

    przepis na 4 sztuki



    150 g mąki pszennej

    75 g masła zimnego

    3 łyżki cukru pudru

    1 łyżka zimnej wody

    2 żółtka

    szczypta soli



    nadzienie:

    100 g serka śmietankowego puszystego

    250 ml śmietany kremówki 30 %

    1 łyżeczka żelatyny

    1 łyżka cukru pudru

    1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej



    dekoracją:

    2 kiwi

    1 puszka mandarynek

    winogrono zielone

    jajka kolorowe

    4 kostki czekolady białej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Słodkie koszyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koszyczki:

    Składniki ciasta kruchego przekładam do miski, i kroję nożem. Bardzo krótko zagniatam rękoma i wstawiam na godzinę do lodówki albo na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu dzielę na cztery części. Każdą część wałkuję na papierze do pieczenia i przykrywam drugim papierem wtedy ciasto się nie przykleja do wałka. Można lekko podsypać mąką.

    Foremki o średnicy 9 cm, smaruję, przekładam ciasto, a nadmiar odrywam. W ten sposób formuję pozostałe babeczki, przykrywam folią aluminiową , wysypuję groch żeby ciasto nie urosło. Wkładam do lodówki. Resztę ciasta rozwałkowuję na pasek prostokątny i odcinam przy pomocy linijki paski o szerokości 0,4 mm. Potrzebujemy 12 pasków. Biorę po trzy paski sklejam ich końce i pletę warkocz. Układam na blaszce na papierze w formie rączki koszyczka. Foremką motylek wycięłam kilka dekoracji do rączki.

    Do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół wstawiam foremki z babkami i rączki koszyczków. Foremki piekę około 20 minut aż się zrumienia, ale rączki piekę krócej około 10 minut, i pilnuję żeby się nie spaliły. Po 10 minutach pieczenia babeczek zdejmuję z nich folie i wstawiam na kolejne 10 minut do piekarnika żeby się zrumieniły.



    Krem:

    Śmietanę, cukier, skórkę przekładam do miski i ubijam mikserem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach wody zimnej, rozpuszczam i do lekko przestudzonej dodaje dwie łyżki śmietany. Dolewam do ubitej śmietany, dodaje serek i miksuję aż się połącza. Wstawiam do lodówki na 30 minut.



    Mandarynki odsączam z zalewy, kiwi obieram i kroje na plastry. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i formuję łyżką na papierze do pieczenia cztery małe kółka, odstawiam do wyschnięcia.



    Krem wyciskam szprycą do babeczek, w środek wkładam mandarynki. W plastrach kiwi wycinam środki w które wkładam rączki od uchwytu koszyczka i lepiej będą się trzymać na babeczce. Dekoruję winogronem, układam kółka z czekolady i jajka na nich.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi Mandarynki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować