Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne domowe koszyczki ptysiowe z aksamitnym kremem na bazie budyniu. Przypominają mi smak dzieciństwa. Krem budyniowy to mój ulubiony. Powiew świąt pod postacią deseru.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto ptysiowe:

    1 szklanka mąki

    50 g masła

    250 ml wody

    3 jajka

    szczypta soli



    krem budyniowy:

    1 budyń waniliowy bez cukru

    250 ml mleka

    100 g masła

    3 łyżki cukru


    dekoracja:

    migdały oblane czekoladą

    winogrono


    kurczaczki:


    170 g cukru pudru

    1 łyżeczka żelatyny płaska

    15 ml wody

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    1 łyżka soku z cytryny

    posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ptysie

Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na cztery ptysie


    Ptysie:



    Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Żeby gniazda były wyższe robię dwa piętra i spód. Osobno robię rączki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 25 minut.



    krem:

    Do garnka wlewam połowę mleka zagotowuję, w reszcie rozrabiam budyń z cukrem i wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Budyń gorący przykrywam folią spożywczą , nie wytworzy się kożuch. Nie studzę budyniu w lodowce. Ma mieć on temperaturę masła pokojową. Masło ucieram na puch, i dodaję po łyżce budyniu i ucieram, i tak stopniowo dodaję budyń. Krem przekładam do szprycy i dekoruję ptysie. Układam migdały, winogrono, kurczaczki.



    Kurczaczki:

    Do miski przesiewam puder, dodaję mąkę, rozpuszczona żelatynę w wodzie, i sok z cytryny. Całość zagniatam rękoma jak plastelinę. Do większej ilości masy dodaję barwnik żółty, do mniejszej barwnik czerwony. Formuję kulkę większą i mniejszą, skrzydła. Z czerwonego ciasta wycinam grzebień i robię dzióbek. Oczy zrobiłam z posypki czekoladowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na: żurek wielkanocny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować