Drożdżowe koszyczki

4.46 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Koszyczki robiłam na zamówienie na wesele. Prezentowały się bardzo ładnie :) można je zrobić na Wielkanoc, ale też pasują na każdą uroczystość.Uwaga - może się zdarzyć, że Wasi goście się do nich dobiorą i zaczną zjadać ;)

Składniki:

  • Na 2 koszyczki:
    * 4 szklanki mąki pszennej
    * 25 g świeżych drożdży
    * 1 szklanka mleka
    * 1/2 łyżeczki soli
    * 1/4 szklanki cukru
    * 1/4 szklanki oleju
    * 1 jajko

    Dodatkowo:
    * 1 jajko do posmarowania koszyczków
Wystaw ocenę:

4.46 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Drożdżowe koszyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. W szklance rozkruszyć drożdże i zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, dokładnie wymieszać, dodać cukier i ponownie dokładnie wymieszać. W mące zrobić dołek, wlać do niego rozpuszczone drożdże, zasypać lekko częścią mąki tak, żeby powstała gęsta śmietana. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Gdy rozczyn jest wyrośnięty, dodać jajko, olej, resztę mleka, i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Zostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
  • koszyczki drożdżowe 2. Aby zrobić koszyczek będzie potrzebna żaroodporna miska o średnicy ok 20 cm, najlepiej dość głęboka. Zewnętrzną stronę miski wyłożyć folią aluminiową i odwrócić do góry dnem.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Najpierw robimy jeden koszyczek, potem następny. Formować wałeczki i układać je na misce zaczynając od dna miski. Przeplatać tak jak się plecie koszyki z wikliny, na zmianę: jeden wałeczek przeplatać górą, kolejny dołem itd. Po uformowaniu całego koszyka posmarować go jajkiem i piec w piekarniku w temp. 180 stopni do uzyskania złotego koloru, około 30 minut.
  • koszyczki drożdżowe 3. Następnie uformować 3 wałeczki i upleść z nich warkocz na rączkę koszyka. Po zapleceniu ułożyć warkocz na misce odwróconej do góry dnem, przez środek. Posmarować jajkiem i piec ok 10-15 min w temp. 180 stopni.
  • koszyczki drożdzowe 4. Ten etap nie jest konieczny, ale znacznie upiększa koszyczek. Chodzi o warkocz, który wykańcza brzegi koszyczka. Żeby zrobić taki warkocz trzeba dorobić połowę porcji ciasta na koszyczki. Ciasto wyrobić dokładnie tak samo jak na koszyczek. Uformować 3 długie i cienkie wałeczki, zapleść z nich warkocz. Miskę na której piekło się koszyczek należy odrysować na papierze do pieczenia odwróconą dnem do góry. Warkocz ułożyć w kółko wzdłuż odrysowanej linii i upiec na blaszce w temp. 180 stopni na złoty kolor. Po ostygnięciu połączyć warkocz z koszykiem wykałaczkami, w ten sam sposób połączyć też rączkę koszyka. Gotowe! Teraz można włożyć do koszyczka co tylko się zechce. Wszystko w nim pięknie się prezentuje. U mnie są to grzybki w polewie czekoladowej.

Porady

Jeżeli coś nie wychodzi przy lepieniu koszyczków, nie należy się zrażać, mi też za pierwszym razem nie udał się idealny koszyk. Ale już każdy kolejny wychodził coraz piękniejszy :) Przy formowaniu wałeczków warto jest zwilżać ręce wodą, wtedy ciasto łatwiej się poddaje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować