BUŁKI SŁODKIE Z SEREM

4.49 (160 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Doskonałe ze szklanką ciepłego mleka lub kakao.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ZACZYN:
    - 1/2 szkl ciepłego mleka
    - 25 g drożdży
    - 1 łyżka cukru

    CIASTO:
    - 350g mąki
    - 40g margaryny rozpuszczonej
    - 2 żółtka
    - 16g cukru waniliowego
    - 2 łyżki cukru

    NADZIENIE:
    - 400g sera twarogowego
    - 1 jajko
    - 1 cukier waniliowy
    - cukier do smaku
    - 2 czubate łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego

    DODATKOWO:
    - białko do posmarowania
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Bułki słodkie z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZACZYN - drożdże zalać mlekiem i wymieszać z cukrem. Odstawić.
  • 2. CIASTO - Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i podrośnięty zaczyn. Wyrobić elastyczne gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
  • 3. NADZIENIE - twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • 4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Wyłożyć nadzienie. Nałożyć jedną stronę na drugą. Brzegi docisnąć. Ostrym nożem pociąć na 9 pasków równej szerokości, każdy skręcić w połowie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem.
  • 5. Piec w temp 180 stopni przez ok 20 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować