Bułki słodkie z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZACZYN - drożdże zalać mlekiem i wymieszać z cukrem. Odstawić.
2.CIASTO - Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i podrośnięty zaczyn. Wyrobić elastyczne gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
3.NADZIENIE - twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z pozostałymi składnikami.
4.Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Wyłożyć nadzienie. Nałożyć jedną stronę na drugą. Brzegi docisnąć. Ostrym nożem pociąć na 9 pasków równej szerokości, każdy skręcić w połowie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem.
5.Piec w temp 180 stopni przez ok 20 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem
Komentarze