Domowy sos słodki z chili

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Sos słodki z chili jest doskonałym lekki dodatkiem do mięs, wędlin ,serów, chipsów czy nawet pizzy.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 papryczki chili
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki octu
    3 cm korzenia imbiru
    2-3 ząbki czosnku
    1 mała papryka czerwona
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos chili

Domowy sos słodki z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy cukier, ocet i sól, całość doprowadzamy do wrzenia.
    Czerwoną paprykę myjemy , osuszamy i wydrążamy środek. Jedną papryczkę chili pozbawiamy pestek, drugą zostawiamy z pestkami. Wszystkie papryki drobno siekamy.
    Czosnek i imbir obieramy i ścieramy drobno na tarce lub używamy blender. Wszystkie posiekany produkty dodajemy do garnka, gotujemy 15 minut na wolnym ogniu.
    Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody i stopniowo dodajemy do gotującego się sosu. Konsystencja sosu ma być taka jak rzadki kisiel. Studzimy, przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować