Słodka kapusta z wędzonką i kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować.
Obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzać masło klarowane , wrzucić kapustę z marchewką , dusić do zwiędnięcia warzyw co jakiś czas mieszając.
2.Obraną cebulę oraz wędzonkę pokroić w kostkę.
Rozgrzać suchą patelnie , przesmażyć wędzonkę , gdy wytopi tłuszcz dodać cebulę.
Smażyć na rumiano.
3.Mięso przełożyć do garnka z kapustą , wszystko razem wymieszać.
4.Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Zalać wodą 1-2 cm nad wysokością składników.
Gotować kolejne 15-20 min.
5.Wsypać kaszę , doprawić majerankiem , solą i pieprzem.
Gotować do miękkości składników.
Danie podawać gorące, same lub ze świeżym pieczywem.
Komentarze