Słodka kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kapustę poszatkować i przełożyć do sporego garnka, zalać wodą i wstawić na średni ogień.
2.2. Pokroić cebulę, boczek i kiełbasę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju i lekko podsmażyć. Przełożyć do kapusty.
3.3. Dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, po pół łyżeczki oregano, bazylii, majeranku i ziół prowansalskich, sól, pieprz i pół łyżeczki wegety. Wszystko razem wymieszać i zostawić by kapusta się zagotowała.
4.4. Pomidory zaparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do kapusty wraz z 3 łyżkami cukru, koncentratami pomidorowymi i posiekanym koperkiem. Wymieszać i zostawić do gotowania na godzinę lub półtorej.
5.5. Sprawdzić czy nie brakuje soli lub cukru. I gotowe. Można podawać do obiadu jak również z pieczywem. Smacznego.
Porady
Czym dłużej kapusta się gotuje tym bardziej wiążą się ze sobą składniki i kapusta smakuje lepiej.
Komentarze