Słodka kapusta

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Łatwa w przygotowaniu kapustka i do obiadu i do podania z pieczywem. :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duża główka kapusty
    2 - 3 laski kiełbasy
    kawałeczek boczku
    2 cebule
    3 pomidory
    2 koncentraty pomidorowe
    pęczek koperku
    cukier
    kostka rosołowa
    wegeta
    sól i pieprz
    kilka kulek ziela angielskiego
    zioła prowansalskie
    oregano
    bazylia
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Słodka kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę poszatkować i przełożyć do sporego garnka, zalać wodą i wstawić na średni ogień.
  • 2. 2. Pokroić cebulę, boczek i kiełbasę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju i lekko podsmażyć. Przełożyć do kapusty.
  • 3. 3. Dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, po pół łyżeczki oregano, bazylii, majeranku i ziół prowansalskich, sól, pieprz i pół łyżeczki wegety. Wszystko razem wymieszać i zostawić by kapusta się zagotowała.
  • 4. 4. Pomidory zaparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do kapusty wraz z 3 łyżkami cukru, koncentratami pomidorowymi i posiekanym koperkiem. Wymieszać i zostawić do gotowania na godzinę lub półtorej.
  • 5. 5. Sprawdzić czy nie brakuje soli lub cukru. I gotowe. Można podawać do obiadu jak również z pieczywem. Smacznego.

Porady

Czym dłużej kapusta się gotuje tym bardziej wiążą się ze sobą składniki i kapusta smakuje lepiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować