Śliwkowo-czekoladowe tartaletki na Boże Narodzenie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tartaletki w typowych dla świąt smakach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 0,5 szklanki cukru pudru
    - 10 dag margaryny
    - 1 żółtko
    - 1 łyżeczka cynamonu

    Krem:
    - 10 dag masła lub margaryny Kasia/Palma
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 łyżka kakao
    - 10 dag mlecznej czekolady

    Dodatkowo:
    - 1 słoiczek powidła śliwkowego
    - laski cukrowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śliwkowo-czekoladowe tartaletki na boże narodzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone odkładamy do ostygnięcia.
  • 2. Krem: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartej margaryny i ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  • 3. Składanie: Do tartaletek nakładamy porcję kremu, następnie porcję powidła. Dekorujemy rozetką z kremu i laską cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować