Śliwkowo-czekoladowe tartaletki na boże narodzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone odkładamy do ostygnięcia.
2.Krem: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartej margaryny i ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
3.Składanie: Do tartaletek nakładamy porcję kremu, następnie porcję powidła. Dekorujemy rozetką z kremu i laską cukrową.
Komentarze