Ciasto Raffello piernikowe na herbatnikach na Boże Narodzenie

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto sprawdzi się na poczęstunek gościom do świątecznej kawy.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Krem:
    - 3 żółtka
    - 2,5 szklanki mleka
    - 2 budynie waniliowe
    - 1 cukier waniliowy
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 25 dag margaryny ,,Palma''/ ,, Kasia ''
    - 5 dag wiórek kokosowych
    - 2 łyżki ajerkoniaku
    - 3 łyżeczki przyprawy do piernika

    Dodatkowo:
    - 80 sztuk herbatników
    - 2 dag wiórek kokosowych do dekoracji
    - świąteczne słodycze, rozmaryn do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto raffello piernikowe na herbatnikach na boże narodzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem: Żółtka dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo ajerkoniak i ucieramy na puszysty krem. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przyprawę do piernika i miksujemy. Do drugiej połowy dodajemy wiórka kokosowe
  • 2. Składanie: Składamy ciasto od dołu
    - herbatniki (16 herbatników na każdą warstwę)
    - krem piernikowy
    - herbatniki
    - krem kokosowy
    - herbatniki
    - krem piernikowy
    - herbatniki
    - krem kokosowy
    - herbatniki
    - cienka warstwa kremu kokosowego
    - wiórki kokosowe, słodycze
  • 3. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować