Tartaletki z pieczarkami na boże narodzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Z pozostałej części foremką wykrawamy gwiazdki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25-30 minut w 180 stopniach.Ciasteczka pieczemy około 10 minut.
2.Farsz: Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i myjemy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki i cebule dajemy do garnka. Dodajemy wodę i gotujemy. Odparowujemy całą wodę. Dodajemy przyprawy,olej i chwilę przesmażamy. Pieczarki odkładamy do ostygnięcia.
3.Przekładanie: Na spód tartaletek dajemy ser żółty, następnie nakładamy zimny farsz, na wierzch nakładamy ser żółty i dekorujemy wcześniej upieczoną gwiazdką. Gotowe!
Komentarze