Tartaletki z pieczarkami na Boże Narodzenie

2.67 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne jako przekąska lub do barszczu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 1 jajko
    - 10 dag masła lub margaryny
    - 1/4 łyżeczki soli
    - 1,5 łyżki śmietany 18 %
    - proszek do pieczenia na czubek łyżeczki

    Farsz:
    - 500 g pieczarek
    - sól i pieprz do smaku
    - 1 cebula
    - olej do smażenia

    Dodatkowo:
    - 0,5 szklanki startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Tarty Tartaletki Przekąski

Tartaletki z pieczarkami na boże narodzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Z pozostałej części foremką wykrawamy gwiazdki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25-30 minut w 180 stopniach.Ciasteczka pieczemy około 10 minut.
  • 2. Farsz: Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i myjemy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki i cebule dajemy do garnka. Dodajemy wodę i gotujemy. Odparowujemy całą wodę. Dodajemy przyprawy,olej i chwilę przesmażamy. Pieczarki odkładamy do ostygnięcia.
  • 3. Przekładanie: Na spód tartaletek dajemy ser żółty, następnie nakładamy zimny farsz, na wierzch nakładamy ser żółty i dekorujemy wcześniej upieczoną gwiazdką. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować