ŚLIWKOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I NUTELLĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne śliwkowe ciacho z rozpływającą się nutellą. Podajemy schłodzone.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 4 jaja
    - 0,5 szklanki cukru
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
    ŚLIWKI W GALARETCE:
    - 500g śliwek bez pestek
    - 2 galaretki przezroczyste smak winogronowy
    MASA ŚMIETANOWA:
    - 500ml śmietany 36%
    - 2 śmietan-fixy
    - 3 łyżki cukru pudru
    ORAZ:
    - 500g nutelli
    - 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śliwkowe z bitą śmietaną i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku oraz mąki i proszek do pieczenia. Wlać do formy(25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 minut w 170°C. Wystudzić. Posmarować nutellą.
  • 2. Śliwki w galaretce: galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku. Wystudzić. Śliwki zblendować i połączyć z tężejącą galaretką. Tężejące wylać na nutellę. Schłodzić.
  • 3. Masa śmietanowa: śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami i cukrem. Wyłożyć na galaretkę.
  • 4. Schłodzoną czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach posypać ciasto. Chłodzić ok. 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Nutella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować