Śliwkowe z bitą śmietaną i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku oraz mąki i proszek do pieczenia. Wlać do formy(25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 minut w 170°C. Wystudzić. Posmarować nutellą.
2.Śliwki w galaretce: galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku. Wystudzić. Śliwki zblendować i połączyć z tężejącą galaretką. Tężejące wylać na nutellę. Schłodzić.
3.Masa śmietanowa: śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami i cukrem. Wyłożyć na galaretkę.
4.Schłodzoną czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach posypać ciasto. Chłodzić ok. 3 godziny.
Komentarze