Śliwka w bloku

0 (0 ocen)

  • 12 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Połączenie bloku czekoladowego ze śliwkami w czekoladzie

  • 12 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g marcepana
    200 ml mleka skondensowanego słodzonego
    350 g gorzkiej czekolady
    50 g mleka w proszku
    1/3 szkl mleka 2%
    25-30 szt. suszonych śliwek
    1/2 szkl wiśniówki
    1/2 szkl wody
    wierzch:
    100 ml mleka skondensowanego słodzonego
    100 g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Blok czekoladowy

Śliwka w bloku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki moczymy w ciepłej wodzie i wiśniówce przez 2-3 godziny. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w podgrzanym mleku skondensowanym.Mleko w proszku rozrabiamy ze zwykłym mlekiem 2% i dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Całość mieszamy i studzimy.
    Marcepan dzielimy na 2 równe części.
    Jedną część rozwałkowujemy na wielkość foremki, wylewamy część masy czekoladowej, posypujemy odciśniętymi śliwkami i zalewamy pozostałą częścią masy czekoladowej. Na masie układamy drugą część marcepana rozwałkowaną na wielkość foremki.
    Wierzch polewamy mleczną czekoladą rozpuszczoną w ciepłym mleku skondensowanym. (przed polaniem trzeba przestudzić )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Marcepan Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować