Śledzie z jabłuszkami kaparowymi i suszonymi pomidorami

5 (1 ocen)

  • 40 min

Idealne nie tylko na Wigilię, Wielkanoc czy karnawał. Świetnie się sprawdzą na każdej domówce.

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g śledzi a’la matjas (można użyć również wcześniej wymoczonych płatów śledziowych),
    7-8 jabłuszek kaparowych lub dwie łyżki małych kaparów,
    7-8 suszonych pomidorów (użyłam w ziołowej zalewie),
    1 cebula (użyłam czerwonej),
    ½ szklanki zalewy z pomidorów,
    ½ szklanki oleju,
    1łyżka miodu,
    pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledzie z jabłuszkami kaparowymi i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie i suszone pomidory pokroić w paseczki, jabłuszka kaparowe w cienkie krążki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i sparzyć we wrzątku lub zeszklić na oleju. Miód rozpuścić.
    W misce wymieszać olej, zalewę z pomidorów oraz miód. Dodać cebulę, kapary, suszone pomidory i pieprz – ponownie wymieszać.
    W dużym słoiku układać warstwami pokrojone śledzie oraz zalewę z kaparami, pomidorami i cebulą. Odstawić do lodówki na 3 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować