Śledzie z sosem układamy warstwowo dzięki temu prezentują się bardzo elegancko. Po kilku dniach przechodzą smakiem pomidorowego sosu i smakują wyśmienicie.
Składniki:
• 6-7 płatów śledzi solonych,
• 50g rodzynek,
• ½ szklanki oleju,
• 1 słoiczek suszonych pomidorów (o wadze 285g),
• 200g koncentratu pomidorowego,
• 3 duże cebule,
• 1 łyżeczka słodkiej papryki,
• Cukier do smaku,
• Sok z cytryny do smaku,
• Sól,
• Pieprz,
Śledzie z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczymy przez 12 godzin, zmieniamy kilka razy wodę. Pomidory suszone odsączamy z zalewy i drobno kroimy. Cebule drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebule i szklimy ją.
2.Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i rodzynki, mieszamy. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu kilka minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
3.Patelnię zdejmujemy z ognia, studzimy i dodajemy posiekane pomidory, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
4.Śledzie kroimy w kostkę. W salaterce układamy warstwowo sos i śledzie. Ostatnią warstwą powinien być pomidorowy sos.
5.Śledzie odstawiamy do przegryzienia na 1-2 dni. Przed podaniem możemy je posypać posiekaną natką pietruszki.
Życzę smacznego :)
Komentarze