A to , jeszcze jeden z moich ulubionych przepisów na śledzie. Tym razem ukryły się w sosie z keczupu, papryki i pieczarek. Szybkie w przygotowaniu, z dostępnych składników.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
4 płaty śledziowe
2 łyżki masła
30 dag. pieczarek
1 cebula
1 papryka
4 łyżki keczupu
1 łyżka octu 10%
1 łyżka cukru
1 łyżeczka czubrycy zielonej
po szczypcie soli i pieprzu
1/4 szklanka wody
Śledzie w sosie z papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie zalewam wodą, moczę ok. 2 godziny, odsączam, kroję w paseczki. Na maśle szklę pokrojoną w pół plasterki cebulę, dodaję pokrojone w pół plasterki pieczarki, podsmażam, dodaje pokrojoną w paseczki paprykę, podsmażam, dodaję czubrycę, wodę, keczup, cukier, ocet, sól, pieprz, mieszam, duszę ok. 7 minut, zestawiam z palnika, studzę. Do wystudzonego sosu dodaję śledzie, mieszam, odstawiam na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień śledzie mieszam, podaję.
Komentarze