Śledzie w sosie pomidorowo-miodowym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Śledzie w delikatnej masie pomidorowo miodowej – super smak śledzi oraz sosu. Polecam do sprawdzenia przepisu. Można w ten sposób przygotować śledzie na święta, są naprawdę pyszne.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    60 dag śledzi
    1 duża cebula cukrowa
    Przyprawy: liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
    300 ml przecieru pomidorowego, domowego lub mały słoik koncentratu pomidorowego
    4 duże łyżki ketchupu o smaku łagodnym
    4 łyżki przegotowanej wody
    4 łyżki oleju
    1 duża łyżka miodu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Śledzie w sosie pomidorowo-miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: śledzie dobrze wymoczyć w mleku, osączyć na durszlaku, pociąć na kawałki. Wodę zagotować z przyprawami, odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć przyprawy, dodać koncentrat, ketchup, olej, posiekaną cebulę - całość zagotować i gotować około 5 minut. Na koniec dodać miód, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Sos przestudzić, zalać nim kawałki śledzi, wymieszać, odstawić na całą noc do lodówki do połączenia się smaków.

Porady

1. do sosu można dodać sparzone rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować