Śledzie w delikatnej masie pomidorowo miodowej – super smak śledzi oraz sosu. Polecam do sprawdzenia przepisu. Można w ten sposób przygotować śledzie na święta, są naprawdę pyszne.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 5 porcji:
60 dag śledzi
1 duża cebula cukrowa
Przyprawy: liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
300 ml przecieru pomidorowego, domowego lub mały słoik koncentratu pomidorowego
4 duże łyżki ketchupu o smaku łagodnym
4 łyżki przegotowanej wody
4 łyżki oleju
1 duża łyżka miodu
Śledzie w sosie pomidorowo-miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: śledzie dobrze wymoczyć w mleku, osączyć na durszlaku, pociąć na kawałki. Wodę zagotować z przyprawami, odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć przyprawy, dodać koncentrat, ketchup, olej, posiekaną cebulę - całość zagotować i gotować około 5 minut. Na koniec dodać miód, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Sos przestudzić, zalać nim kawałki śledzi, wymieszać, odstawić na całą noc do lodówki do połączenia się smaków.
Komentarze