REKLAMA

Śledzie w sosie pomidorowo-miodowym

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

wyświetlono: 73 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Śledzie w delikatnej masie pomidorowo miodowej – super smak śledzi oraz sosu. Polecam do sprawdzenia przepisu. Można w ten sposób przygotować śledzie na święta, są naprawdę pyszne.

opublikowany: 14.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    60 dag śledzi
    1 duża cebula cukrowa
    Przyprawy: liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
    300 ml przecieru pomidorowego, domowego lub mały słoik koncentratu pomidorowego
    4 duże łyżki ketchupu o smaku łagodnym
    4 łyżki przegotowanej wody
    4 łyżki oleju
    1 duża łyżka miodu
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: śledzie dobrze wymoczyć w mleku, osączyć na durszlaku, pociąć na kawałki. Wodę zagotować z przyprawami, odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć przyprawy, dodać koncentrat, ketchup, olej, posiekaną cebulę - całość zagotować i gotować około 5 minut. Na koniec dodać miód, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Sos przestudzić, zalać nim kawałki śledzi, wymieszać, odstawić na całą noc do lodówki do połączenia się smaków.

Porady

1. do sosu można dodać sparzone rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bozena58 bozena58

Śledzie w sosie musztardowo-miodowym

pyszne śledzie na stół wigilijny i inne okazje:)

kategoria: Dania główne opublikowany: 22.12.2016 | wyświetlono: 710 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE