Zapraszam na śledzie w sosie jogurtowym z ogórkami konserwowymi. Bardzo smaczne śledzie na przystawkę lub kolację. Bardzo łatwe i szybkie do przyrządzenia. Polecam.
1 godz. 20 min
Dla 2 osób
Składniki:
2 matiasy
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki z dużym czubkiem startych ogórków konserwowych
1 ogórek konserwowy
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
1 łyżka pokrojonego szczypiorku
Śledzie w sosie jogurtowym z ogórkami konserwowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do zimnej wody wkładamy matiasy i zostawiamy na 1 godzinę.
W międzyczasie obieramy z łusek cebulę i kroimy w kosteczkę. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na małych oczkach. Jednego ogórka kroimy wzdłuż na cienkie paski i zostawiamy do dekoracji. Matiasy wyjmujemy z wody i osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy na małe romby.
Do miski wkładamy składniki na sos i mieszamy. W salaterce układamy warstwy : 4 łyżki sosu, 1/2 matiasów, 4 łyżki sosu, 1/2 matiasów i reszta sosu.
Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem, cebulką, ogórkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze