Śledzie w oleju lnianym z czerwonym pieprzem

4.49 (156 ocen)

  • 60 min

Przepis, który pamiętam z dzieciństwa. To właśnie takie śledzie robiła moja babcia. Układała płaty śledzi w kamiennym garnku na przemian z cebulą. Te śledzie były żółte, nasycone właśnie olejem lnianym.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg płatów śledziowych(matiasy)
    3 duże cebule
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 l oleju lnianego
    3-4 łyżki octu balsamicznego
    Listek laurowy- duży
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    1 opakowanie kolorowego pieprzu(tu wybrać czerwone ziarenka)
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w oleju lnianym z czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę, posolić, odstawić na 10 minut. Śledzie wcześniej namoczyć w zimnej wodzie, moczyć aż nie będą słone. Następnie odsączyć na durszlaku, pociąć pod kątem na małe kawałki. Cebulę sparzyć wrzątkiem, odsączyć na sitku. W dużej misce ułożyć warstwę cebuli, potem warstwę śledzi, poprószyć rozgniecionym pieprzem, skropić octem. I potem czynność powtórzyć do wyczerpania zapasów. Na koniec dodać ziarenka ziela angielskiego i pokruszony listek laurowy. Zalać całość olejem, zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie przełożyć do słoików. Śledzie powinny być przygotowane na 3 dni przed spożyciem.

Porady

1.Zamiast octu śledzie można posmarować musztardą z jednej strony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować