Tradycyjny śledź w oleju lnianym, tłoczonym na zimno. Można (a nawet trzeba) przygotować go kilka dni przed Wigilią, gdyż musi trochę "poleżakować" w słoiku.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- solony płat śledziowy: 6 sztuk
- olej lniany (tłoczony na zimno): 1 szklanka
- cebula: 5 sztuk
- musztarda francuska ziarnista: 6 łyżeczek
- ziele angielskie: 10 sztuk
- Liscie laurowe: 6 sztuk
- pieprz ziarnisty: 1 łyżeczka
- ocet winny: 10 łyżek
- cytryna (do wyciśnięcia soku): 1 sztuka
- mleko (do namoczenia): 3 szklanki
Śledzie w oleju lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do czasu przygotowania nie wliczyłem czasu moczenia (ok. 12 godzin) i czasu marynowania w słoiku (ok. 1-2 dni).
Śledzie moczyć w mleku przez 12 godzin. Cebule pokroić w talarki. Każdego śledzia posmarować musztardą. Układać warstwami w słoju, przekładając cebulą, przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny oraz octem. Zalać olejem. Zakręcić słój i zostawić w lodówce przez 1-2 dni.
Komentarze