Śledzie w oleju lnianym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Proponuję filety śledziowe z cebulą i cytryną w oleju lnianym. Śledzie są pyszne i aromatyczne. Najlepsze po 3 – 4 dniach od przygotowania dlatego warto przygotować je wcześniej aby na Wigilie i Święta były gotowe do zjedzenia.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filety śledziowe solone 800 g,
    cebula 3 szt,
    cytryna 2 szt,
    olej lniany 400 – 500 ml,
    pieprz kolorowy w ziarenkach 1/3 łyżeczki,
    goździki mielone 1/4 łyżeczki,
    cukier trzcinowy 1 łyżeczka,
    suszony imbir 1/4 łyżeczki,
    pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Śledzie w oleju lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe wymoczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin. Następnie wypłukać, odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać, z cytryn zetrzeć skórkę. Cebulę wymieszać ze skórką z cytryn, dodać sok wyciśnięty z cytryn oraz pieprz mielony i w ziarenkach, goździki mielone, cukier trzcinowy oraz suszony imbir. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut. Na dnie słoika ułożyć warstwę śledzi, przykryć je cebulą i tak układać warstwami do wyczerpania składników pamiętając aby na wierzchu była cebula. Całość zalać olejem i odstawić w chłodne miejsce na minimum 3 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias Cebula Cytryna Olej lniany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować