Śledzie pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli korzystamy z matiasów solonych należy je wcześniej wymoczyć. Takie z zalewy olejowej wystarczy pokroić na mniejsze kawałki (długości ok. 2-3 cm).
Ziemniaki i buraki dokładnie wypłukać i ugotować w mundurkach (osobno). Wystudzić.
Zetrzeć na tarce na dużych oczkach do osobnych miseczek. Należy uważać (zwłaszcza przy ziemniakach), żeby zbytnio się nie zgniotły. Warstwy które będą układane powinny mieć taką “lekkość” pierzynki.
2.Jaja ugotować na twardo, wystudzić i obrać.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
3.Układać w naczyniu w następującej kolejności: pokrojone śledzie, cebulkę i buraki. Posmarować cienką warstwą majonezu. Wyłożyć równomiernie ziemniaki i ponownie posmarować majonezem. Na wierzch zetrzeć jajka i posypać całość solą i pieprzem.
Porady
Śledzie pod pierzynką powinny odstać kilka godzin, aby smaki się lekko przegryzły. Sałatka zyskuje wtedy na smaku.
Ja nieraz buraki piekę w piekarniku, zyskują na smaku i aromacie. Są wtedy niezwykle esencjonalne w smaku.
Komentarze