Śledzie pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki ugotować do miękkości i ostudzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki. Śledzie moczyć przez 3 godziny w wodzie, opłukać, odsączyć i pokroić w grube paski. Cebulę, ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę, buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W wysokiej salaterce ułożyć warstwę śledzi, posmarować 2 łyżkami majonezu, oprószyć pieprzem, wyłożyć cebulę, ogórki oraz ziemniaki. Posmarować majonezem, oprószyć pieprzem, ułożyć buraki, oprószyć pieprzem, posmarować majonezem i wyłożyć jajka. Sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem i schłodzić w lodówce aby się przegryzła.
Komentarze