Śledzie pod pierzynką

4.48 (156 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zrobiłam je na prośbę męża , który uwielbia sałatki śledziowe.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag matiasów,
    4 ogórki kiszone,
    3 ziemniaki,
    3 buraki,
    3 jajka,
    pieprz,
    szczypiorek,
    majonez.
Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka śledziowa

Śledzie pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować do miękkości i ostudzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki. Śledzie moczyć przez 3 godziny w wodzie, opłukać, odsączyć i pokroić w grube paski. Cebulę, ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę, buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W wysokiej salaterce ułożyć warstwę śledzi, posmarować 2 łyżkami majonezu, oprószyć pieprzem, wyłożyć cebulę, ogórki oraz ziemniaki. Posmarować majonezem, oprószyć pieprzem, ułożyć buraki, oprószyć pieprzem, posmarować majonezem i wyłożyć jajka. Sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem i schłodzić w lodówce aby się przegryzła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować