Niegdysiejszy punkt obowiązkowy na imprezach, dziś również sprawdzi się świetnie! Można zrobić go z płatów śledziowych lub, aby skrócić czasu przygotowania, skorzystać z gotowych śledzi a`la matias w zalewie.
15 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Śledź a`la matias w zalewie (np z wiaderka) - 5-6 szt
Cebula - 1szt
Ogórek kiszony - 4szt
Pieczarki marynowane - 20szt
Groszek konserwowy - 3 łyżki
Majonez - 2 łyżki
Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Sól i pieprz do smaku
Śledź w sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe kroimy w paski.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Można dodać surową, lub sparzyć.
Ogórki kiszone i pieczarki marynowane kroimy w kostkę, groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wkładamy do lodówki na godzinę do przegryzienia.
Komentarze