Śledź po kaszubsku według Czarka

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne śledzie zrobione według mojego autorstwa przepisu.

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych (matiasy)
    4 łyżki cukru
    1/2 szklanki oleju
    4 łyżki pikantnego ketchupu
    8 łyżek koncentratu pomidorowego (zamiast koncentratu i ketchupu dałem słoik sosu Boloński)
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    sól do smaku
    0,5 szklanki octu
    50 dkg cebuli
    6 ziarenek ziela ang.
    6 listków laurowych
    parę ziarenek gorczycy
    pieprz młotkowany z kolendrą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź po kaszubsku według czarka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw. W lodówce mogą postać do 3 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować