Śląskie ciasteczka

4.49 (201 ocen)

  • 60 min

Regionalny przepis

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jaja
    1 kg maki tortowej
    20 dkg masla
    2 lyzki smalcu
    3 lyzki kwasnej smietany
    2 szklanki cukru
    30 g proszku do pieczenia i cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Śląskie ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Slaskie ciasteczka 1. Make przesiac razem z proszkiem do pieczenia do miski
  • 2. Dodac pozostale skladniki (maslo i smalec maja byc miekkie)
  • 3. Calosc dokladnie wyrobic(po przekrojeniu powinny pojawic sie dziurki to znak ze ciasto jest dobrze wyrobione)
  • 4. Stolnice posypac maka
    walkowac ciasto na grubosc 3-5 milimetow
    wycinac za pomoca foremek ciastka
  • 5. Ukladac na wysmarowanej tluszczem blaszce
  • 6. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 15 minut
    Do momentu az ciasteczka beda zlociste
  • 7. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorowac i zjesc

Porady

Moj eksperyment Do ciasteczek mozna dodac jakis suchy skladnik 20 dkg kokosu ,sezamu lub slonecznika , to wtedy dajemy 80 dkg maki reszta skladnikow nie ulega zmianie Mozna tez dodac przyprawe do piernika korzenna lub 4-5 lyzek kakao to reszta skladnikow nie ulega zmianie Ciasteczka mozna przechowywac nawet miesiac w szczelnie zamknietym pojemniku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować