Śląskie makrony.

4.44 (163 ocen)

  • 60 min

Jako dziecko uwielbiałam makrony. Dla niezorientowanych to takie ciasteczka kupowane na śląskich odpustach o dość twardej strukturze, w której wyczuwało się bułkę tartą. Przepis opracowałam sama i mimo, że to podróbka uważam, że lepsza od oryginału!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 białka
    20 dkg cukru
    ok. 20 dkg bułki tartej
    olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

4.44 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śląskie makrony. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Białka ubiłam z cukrem, dodałam olejek migdałowy i bułkę tartą. Ilość bułki zależy od wielkości białek, ma jej być tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, dosyć gęstej masy, nie spływającej z łyżki. Ciasto nabierałam na łyżeczkę i palcem zrzucałam na papier do pieczenia. Ciasteczka nie rozpływają się za bardzo, raczej tylko wyrównują, więc nie muszą być ładne, w piekarniku wypięknieją:) Piekłam na dwa sposoby, wybierzcie sobie, który wam bardziej pasuje. Pierwszą partię włożyłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 25 minut. Makrony tak upieczone są absolutnie delikatne, rozpływające się w ustach, po prostu przepyszne.
    Drugą partię włożyłam także do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, ale chciałam żeby się lekko zezłociły, więc piekłam je ponad 40 minut. Niestety nie chciały się przyrumienić, cały czas były białe. Tak upieczone ciastka są bardziej zwarte, twardsze, niektóre lekko ciągnące, ale wciąż pyszne.
    Jeśli nie znacie makronów i nigdy ich nie jedliście gorąco polecam, a jeśli znacie i tęsknicie za tym smakiem upieczcie je sobie, nie zawiedziecie się:)

Porady

http://smacznie-zdrowo-tanio.blogspot.com/2012/05/makrony.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować