Śląskie Eki

5 (1 ocen)

  • 60 min

Jest to ciasto, które pamiętam z dzieciństwa. Piekła je moja mama, kiedy mieliśmy ochotę na coś słodkiego i kiedy akurat miała kokos.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny mlecznej
    1 szkl. cukru
    2 jajka
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    Składniki na masę kokosową:
    250 g wiórek kokosowych
    1/2 kostki margaryny mlecznej
    1 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    2 jajka
    dżem wiśniowy do posmarowania ciasta
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śląskie eki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić, przestudzić i połączyć z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Zagnieść ciasto i wyłożyć je niezbyt gruba warstwą na wysmarowaną tłuszczem płaską blachę (40 cm x 40 cm). Wyłożone ciasto posmarować dżemem.
    W miedzy czasie przygotować masę kokosową. W rondlu roztopić margarynę, wystudzić ją, a następnie dodać cukier, cukier waniliowy, który dobrze wymieszać, aby jak najlepiej się rozpuścił. Dodać wiórki kokosowe i jajka, po czym znowu dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę kokosową nałożyć na przygotowane ciasto z dżemem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut do czasu zezłocenia się kokosu. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto pokroić w trójkąty i ozdobić polewą czekoladową. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować