Stryki śląskie

4.5 (169 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób

Srtyki to danie kuchni ślaskiej.Jadłam je u kolezanki w goscinie-to nic innego jak ziemniaczane placki z.. cebulą i maka i jajkiem.Podaje sie je na rózne sposoby: na słono lub na słodko- na słono najczęściej pomidorowym a nasłodko z cukrem lub kwasna smietaną.Przepis orgnalny sląski!

  • 35 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1kg ziemniaków,
    2 łyzki mleka
    4 łyzki mąki pszennej,
    30 deko tłuszczu np.olej, 1 mała cebula,
    1 jajko,
    pieprz naturalny,
    sól.
    cukier do smaku
    sos pomidorowy


    ---- jesli chcemu zrobic sos pomidorowy oto przepis:
    około 1 kg pomidorów
    woda, bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Stryki śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, obrać,zetrzeć na tarce.Cebulę drobno pokroić , połączyć razem z ziemniakami, dodac roztrzepane jajko, mleko, sól , pieprz , makę i wymieszac.
    Smazyc na rozgrzanym tłuszczu małe placki, na złoty kolor z obu stron.Podawac albo z sosem pomidorowym :)

    Sos pomidorowy szybki domowy :

    Pomidory sparzyć , obierać ze skórek usunąc twarde części i gotowac przez 10 minut w rondlu , pod koniec gotowania dadać sól bazylie. Gorące pomidory razem z sokiem przelewać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Słoiki odwrócić do góry dnem na około minutę, po czym z powrotem odwrócić.

Porady

składniki na 6porcji. Placki maja idealna konsystencje sa zwarte , nie rozpadaja sie.. Mozna uzyc gotowego sosu pomidorowego albo mozna zrobic domowy sos z pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować