Simit- tureckie bajgle

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Niesamowicie dobre! Ładnie wyglądają, są miękkie w środku, a chrupiące z wierzchu. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    650g. mąki pszennej
    250ml. wody
    100ml. mleka
    1 jajko
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    12g. suchych drożdży

    Dodatkowo:
    ¾ szkl. podprażonego sezamu
    1/3 szkl. wody z 1 łyżką miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bajgle

Simit- tureckie bajgle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. iasto: Drożdże wymieszać z suchymi składnikami, dodać wszystkie mokre i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Wałeczek 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej zrobić wałeczek o długości około 70 cm.
  • Złożenie wałeczka na pół 3. Złożyć go na pół.
  • Zwijanie 4. Następnie uformować świderek.
  • 5. Wianuszki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną!) Odstawić na 30 minut do podwojenia objętości.
  • Zwinięte ciasto 6. Złączyć oba końce tworząc wianuszek.
  • Uformowane bajgle 7. Bajgle posmarować wodą z miodem i posypać sezamem. Piec w 200st.C około 20 minut.
  • 8. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować