Simit- tureckie bajgle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.iasto: Drożdże wymieszać z suchymi składnikami, dodać wszystkie mokre i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej zrobić wałeczek o długości około 70 cm.
3.Złożyć go na pół.
4.Następnie uformować świderek.
5.Wianuszki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną!) Odstawić na 30 minut do podwojenia objętości.
6.Złączyć oba końce tworząc wianuszek.
7.Bajgle posmarować wodą z miodem i posypać sezamem. Piec w 200st.C około 20 minut.
8.Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze