Dodatkowo:
¾ szkl. podprażonego sezamu
1/3 szkl. wody z 1 łyżką miodu
Sposób przygotowania przepisu:
Simit- tureckie bajgle
1.
iasto: Drożdże wymieszać z suchymi składnikami, dodać wszystkie mokre i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej zrobić wałeczek o długości około 70 cm.
3.
Złożyć go na pół.
4.
Następnie uformować świderek.
5.
Złączyć oba końce tworząc wianuszek.
6.
Wianuszki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną!) Odstawić na 30 minut do podwojenia objętości.
7.
Bajgle posmarować wodą z miodem i posypać sezamem. Piec w 200st.C około 20 minut.
8.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze