Bajgle tureckie - simit

0 (0 ocen)

Zapraszam na pyszne tureckie bajgle. Są mięciutkie w środku a skórka jest lekko słodka i chrupiąca.

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej typ 500
    3 łyżeczki suszonych drożdży instant
    200 ml mleka
    70 ml letniej wody
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    Do posmarowania
    100 g sezamu
    100 ml letniej wody
    1 łyżka syropu trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bajgle

Bajgle tureckie - simit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do misy miksera, wsypać drożdże, cukier, sól, wbić jajko i dodać letnie mleko i wodę. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych "haka"wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż zrobi się elastyczna kulka. Ciasto pozostawić w misie, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i podzielić na 8 równych części. Z każdej części ciasta uformować wałek o długości około 60-70 cm. Wałek zwinąć na pół, skręcić i uformować bajgla dokładnie sklejając by się nie rozwinął. Bajgle ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, robimy odstępy bo bajgle urosną. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Wodę lekko podgrzać dodać syrop trzcinowy i wymieszać. Przed pieczeniem bajgle posmarować letnią wodą za pomocą pędzelka i posypać obficie sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.

Porady

Syrop trzcinowy możemy zastąpić miodem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować