Nieziemsko słodkie bajgle tureckie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszny egzotyczny deser

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 10 - 11 sztuk:

    650 g mąki pszennej
    250 g letniej wody
    100 ml mleka
    1 jajko
    30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
    30 g (2 łyżki) cukru
    1 łyżeczka soli
    12 g (3 łyżeczki) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
    1 szklanka sezamu, podprażonego na suchej patelni do zezłocenia (cały czas mieszamy, pamiętając, że przypalony sezam będzie gorzki) (ja lubię mak, więc dołożyłam posypkę z maku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bajgle Desery

Nieziemsko słodkie bajgle tureckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników, pod koniec dodają oliwę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

    Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10 - 11 równych części, uformować z nich kule. Z każdej kuli rękoma uformować wałeczek długi na 70 cm. Złożyć go na pół i uformować świderek. Złączyć na końcach i odłożyć na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    Przed samym pieczeniem posmarować bajgle wodą rozrobioną z melasą i oprószyć sezamem.

    Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować