Przepis na na tę potrawę dostałam od znajomej. Shish kebab został przyjęty przez domowników z aprobatą. Często go przyrządzam i za każdym razem moi bliscy proszą o dokładkę.
1.Cebule obieramy i drobno siekamy. Mięso oczyszczamy z błon, myjemy, osuszamy i dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajko, cebulę, sól, przyprawę
kebab-gyros i pieprz i wyrabiamy na gładką masę.
2.Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w małą kostkę. Jogurt mieszamy ze szczypiorkiem, papryką
i przyprawą tzatziki. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
3.Z mięsa formujemy podłużne kotlety i smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy z pieczywem, np. typu pita, lub ryżem i sosem
jogurtowym.
Komentarze