Serowiec z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na te ciasto troszeczkę zmodyfikowałam, wyszło pysznie, lekko i smacznie :).

  • 2 godz.

Składniki:

  • tortownica 22-24 cm

    biszkopt wykonany z mojego przepisu na biszkopt, który zawsze się udaje z 6 jajek
    500 g serka mascarpone
    500 ml śmietanki 36 %
    5 żółtek
    7 łyżek cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    2 op. zagęstnika fix do śmietany
    100g gorzkiej czekolady
    3 łyżki likieru migdałowego lub olejku migdałowego (łyżeczka)
    krem czekoladowy
    puszka brzoskwiń
    2- 3 łyżki soku z cytryny
    zmielone migdały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serowiec z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt upiec według podanego przepisu, wystudzić i przekroić na 3 blaty.
    Brzoskwinie odsączamy z zalewy, z 1/4 szklanki soku z brzoskwiń i soku z cytryny sporządzamy poncz do nasączenia biszkoptu. Owoce kroimy w kostkę, pozostawiamy 2 do dekoracji.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku, studzimy.
    Jajka myjemy i sparzamy wrzątkiem, żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce serka dokładnie miksujemy.
  • 3. Śmietanę ubijamy z zagęstnikiem najpierw na szybkich obrotach przez około 1 minutę, później zmniejszamy na najmniejszą i miksujemy, aż śmietana ubije się na sztywno.
    Masę jajeczno-serową wlewamy powoli do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy do połączenia się kremu. Następnie wlewamy przestudzoną żelatynę i likier mieszamy dokładnie.Dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy rozpuszczoną na parze i wystudzoną czekoladę, szybko mieszamy z kremem.
  • 4. Biszkopt nasączamy ponczem, jedną cześć jasnej masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, wykładamy krem z czekoladą posypujemy brzoskwiniami i przykrywamy ostatnim blatem.
    Ostatnią częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy boki zmielonymi migdałami, na wierzchu dekorujemy rozetkami z kremu i kremem czekoladowym oraz owocami. Schładzamy około 2 godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować