Przepis na te ciasto troszeczkę zmodyfikowałam, wyszło pysznie, lekko i smacznie :).
2 godz.
Składniki:
tortownica 22-24 cm
biszkopt wykonany z mojego przepisu na biszkopt, który zawsze się udaje z 6 jajek
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 36 %
5 żółtek
7 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
2 op. zagęstnika fix do śmietany
100g gorzkiej czekolady
3 łyżki likieru migdałowego lub olejku migdałowego (łyżeczka)
krem czekoladowy
puszka brzoskwiń
2- 3 łyżki soku z cytryny
zmielone migdały
Serowiec z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt upiec według podanego przepisu, wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, z 1/4 szklanki soku z brzoskwiń i soku z cytryny sporządzamy poncz do nasączenia biszkoptu. Owoce kroimy w kostkę, pozostawiamy 2 do dekoracji.
2.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku, studzimy.
Jajka myjemy i sparzamy wrzątkiem, żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce serka dokładnie miksujemy.
3.Śmietanę ubijamy z zagęstnikiem najpierw na szybkich obrotach przez około 1 minutę, później zmniejszamy na najmniejszą i miksujemy, aż śmietana ubije się na sztywno.
Masę jajeczno-serową wlewamy powoli do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy do połączenia się kremu. Następnie wlewamy przestudzoną żelatynę i likier mieszamy dokładnie.Dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy rozpuszczoną na parze i wystudzoną czekoladę, szybko mieszamy z kremem.
4.Biszkopt nasączamy ponczem, jedną cześć jasnej masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, wykładamy krem z czekoladą posypujemy brzoskwiniami i przykrywamy ostatnim blatem.
Ostatnią częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy boki zmielonymi migdałami, na wierzchu dekorujemy rozetkami z kremu i kremem czekoladowym oraz owocami. Schładzamy około 2 godzin.
Komentarze