Serowiec z malinami

4.5 (143 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lubię proste i kolorowe ciasta, w szczególności te w połączeniu z letnimi owocami. Moja propozycja to sernik gotowany z frużeliną malinową, a to wszystko "upakowane" w delikatny puszysty biszkopt :) Pamiętam jeszcze czasy kiedy na maliny chodziło się przede wszystkim do lasu - ich smak ... do dziś dnia to bardzo miłe wspomnienia: wakacje, lato i owoce leśne.
Jestem zwolenniczką takich oto propozycji. Jeśli podoba Ci się mój pomysł drogi czytelniku, skorzystaj z przepisu ;) Polecam !!!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    - 5 średniej wielkości jaj
    - 1/2 szkl. cukru
    - 3/4 szkl. mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na sernik gotowany:

    - 300 g zmielonego twarogu
    - 2 jaka
    - 1/2 szkl cukru - użyłam trzcinowego nierafinowanego
    - 100 g masła
    - 1 budyń śmietankowy + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 3/4 szkl. mleka

    Składniki na frużelinę malinową:

    - 500 g malin
    - 1/2 szkl. cukru - użyłam trzcinowego nierafinowanego
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Biszkopty

Serowiec z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt. U mnie forma tortownicy - średnica 24 cm. Po wystudzeniu przekroić na pół.

    Ser gotowany: Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, kolejno zmielony biały ser i na koniec pianę z białek - wymieszać. Masę serową przełożyć do większego rondelka, zagotować mieszając by nic się nie przypaliło. Do gotującej się masy wlać rozrobiony w mleku budyń i mąkę, gotować na małej mocy palnika do momentu aż całość stanie się gęsta. Odstawić do przestudzenia. Jeszcze ciepłym przełożyć nasz biszkopt - najlepiej ciasto umieścić w tortownicy. Schłodzić w lodówce.

    Frużelina malinowa: Maliny przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować. W trzech łyżkach wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać na gotujące się maliny - całość powinna ładnie zgęstnieć. Zdjąć z palnika. W małej ilości zimnej wody namoczyć żelatynę. Gdy dobrze napęcznieje przełożyć do malin - dokładnie wymieszać. Przestudzić.

    Biszkopt wyciągnąć z lodówki i wyłożyć na górę połowę malin, znów umieścić w lodówce by pierwsza warstwa lekko stężała - tak postąpić z drugą częścią malin. Schłodzić :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować