Mako-serowiec

4.49 (154 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Super ciasto na świąteczne okazje:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru pudru
    ½ kostki margaryny
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę makową:
    30 dag maku
    20 dag cukru pudru
    4 jaja
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    bakalie
    olejek migdałowy

    Składniki na masę serową:
    1 kg mielonego sera
    30 dag cukru kryształu
    8 jaj
    1 kostka margaryny
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mako-serowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Z podanych składników zamięsić kruche ciasto, jeżeli jest za suche można dodać kwaśnej śmietany.
  • 2. Wykonanie masy makowej:
    Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek do pieczenia, olejek i bakalie. Z białek ubić pianę i całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Wykonanie masy serowej:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser ( przekręcam przez maszynkę) , budyń i proszek do pieczenia. Na końcu dodać pianę ubitą z białek.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Ciasto kruche - masa makowa - masa serowa. Piec w całości ok. 40 min ( trzeba kontrolować kolor i czy w środku jest dopieczone). Po upieczeniu polać polewą.

Porady

Najlepszy ser jest regionalny i na wagę - polecam bo wtedy ciasto jest lepsze niż z tych serów pakowanych próżniowo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować