Składniki na ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
½ kostki margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
30 dag maku
20 dag cukru pudru
4 jaja
½ łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie
olejek migdałowy
Składniki na masę serową:
1 kg mielonego sera
30 dag cukru kryształu
8 jaj
1 kostka margaryny
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1.Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zamięsić kruche ciasto, jeżeli jest za suche można dodać kwaśnej śmietany.
2.Wykonanie masy makowej:
Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek do pieczenia, olejek i bakalie. Z białek ubić pianę i całość dokładnie wymieszać.
3.Wykonanie masy serowej:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser ( przekręcam przez maszynkę) , budyń i proszek do pieczenia. Na końcu dodać pianę ubitą z białek.
4.Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche - masa makowa - masa serowa. Piec w całości ok. 40 min ( trzeba kontrolować kolor i czy w środku jest dopieczone). Po upieczeniu polać polewą.
Porady
Najlepszy ser jest regionalny i na wagę - polecam bo wtedy ciasto jest lepsze niż z tych serów pakowanych próżniowo.
Komentarze