Biszkopt z kremem mascarpone

4.51 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny, puszysty biszkopt kakaowy z kremem sernikowym. Prosty i szybki w przygotowaniu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na blaszkę o średnicy 26 cm:

    biszkopt:
    5 jajek L
    5 łyżek ksylitolu lub cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    krem:
    250 ml kremówki
    250 g mascarpone
    250 g twarogu sernikowego
    3 łyżki ksylitolu lub cukru (lub więcej wg.uznania)
    ziarenka z połowy laski wanilii
    3 łyżki konfitury do posmarowania biszkoptu
    łyżka kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Biszkopty

Biszkopt z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Mąkę przesiać ze skrobią i kakao.

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

    W trakcie ubijania dodać ksylitol lub cukier, na końcu stopniowo dodać żółtka.

    Do ubitej masy jajecznej stopniowo dodać przesiane suche składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, np. szpatułką.
  • 2. Spód tortownicy wyłożyć papierem. Wlać ciasto.

    Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok 30-35 minut.
  • 3. Masa: Kremówkę zmiksować, dodać ziarenka wanilii i ksylitol lub cukier.

    Do ubitej śmietany dodać mascarpone i ser twarogowy, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 4. Po ostygnięciu biszkopta przekroić go na dwie równe części, posmarować konfiturą, przełożyć kremem i posypać gorzkim lub słodkim kakao.

    Przechowywać w lodówce.

Porady

Na wierzch ciasta zamiast kakao można przygotować polewę czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Mascarpone Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować