Rzeszowiak, ciasto makowo- serowo- orzechowe

  • wyświetlono: 8951 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest troszkę pracochłonne, ale za to idealnie pasuje do świątecznego klimatu:)

czekoladka

Składniki

Ciasto:
250g mąki pszennej,
2 żółtka,
100g cukru,
150g margaryny,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki śmietany 12%.

Masa makowa:
250g maku mielonego,
2 żółtka,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
łyżka margaryny,
łyżka miodu,
3 krople olejku migdałowego.

Masa orzechowa:
350g zmielonych orzechów włoskich,
1/2 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
łyżka margaryny.

Masa serowa;
500g półtłustego twarogu,
200g margaryny,
300g cukru pudru,
budyń śmietankowy,
6 żółtek,
2 łyżki cukru waniliowego,
łyżka mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo:
10 białek,
szczypta soli.

Sposób przygotowania przepisu:

Rzeszowiak, ciasto makowo- serowo- orzechowe

  • sur rzeszowiak1. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm.
  • sur rzeszowiak22. Mak sparzyć wrzącym mlekiem. Dodać żółtka utarte z cukrem, margarynę, miód oraz olejek migdałowy. Całość dokładnie zmiksować i odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Mleko zagotować, dodać cukier oraz margarynę. Mieszać, aż się rozpuści. Gorącym mlekiem zalać orzechy. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • sur rzeszowiak34. Twaróg zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka oraz cukier waniliowy. Dodać zmielony ser, sproszkowany budyń i mąkę. Dokładnie zmiksować.
  • sur rzeszowiak45. Białka, wraz ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lśniącą pianę. 1/4 piany dodać do masy makowej, 1/4 do masy orzechowej a resztę do masy serowej. Każdą masę dokładnie wymieszać. Na cieście, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć pasek masy makowej, następnie pas masy orzechowej, ponownie makowej i na koniec orzechowej. Wierzch przykryć masą serową. Piec około 75minut w temp. 175st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zycieorzechy włoskiesernikmiódmakmakowiecboże narodzeniekonkurs_foto

Komentarze

Podobne przepisy

Łaciate ciasto makowo-serowe

Dodane przez: dorota w

Łaciate ciasto makowo-serowe

Pyszne ciasto na świąteczny stół...

Seromak z masą jabłkową

Dodane przez: juchab

Ciasto Rzeszowiak z masą jabłkową

Gdyby ktoś mnie zapytał, które...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto serowo-makowe

Smaczne ciasto najważniejsze dwa...

Ciasto orzechowo-serowe

Dodane przez: Świeca Urszula

Ciasto orzechowo-serowe

Pyszne ciasto rozpływa się w ustach....

Ciasto makowo- orzechowe

Dodane przez: Jaga85

Ciasto makowo- orzechowe

Orzechy, mak i jabłka, to idealne...

Ciasto orzechowo - makowe z serem gotowanym

Dodane przez: juchab

Ciasto orzechowo - makowe z serem gotowanym

Ciasto nawiązujące do świąt Bożego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE