Sernik z jogurtami pieczony na kruchym spodzie z taką też kruszonką. Sernik z rodzynkami, za którymi nie przepadam, ale rodzina je uwielbia.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
-300 g. masła
-100 g. cukru
-3 jajka
-600 g. mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
DO POSMAROWANIA:
-220 g.-100 % owoców z czarnej porzeczki
MASA SEROWO-JOGURTOWA:
-1 kg. sera śmietankowego
-1200 g. jogurtu greckiego
-250 g. cukru
-7 jajek
-4 budynie śmietankowe
-sok z 1/2 cytryny
-200 g. rodzynków
LUKIER:
-150 g. cukru pudru
-sok z 1/2 cytryny
-troszkę wody
Serniko-jogurtowiec z rodzynkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i na niższych obrotach miksera zmiksować. 1/3 odsypać na kruszonkę a resztę zagnieść. Tym ciastem wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
2.dżem- Ciasto posmarować dżemem z porzeczki.
3.masa-Wcześniej rodzynki, przebrać i zalać gorącą wodą na ok. pół godz. Odsączyć, osuszyć na ściereczce. Do pojemniczka z pokrywką wsypać 1 łyżkę mąki i dodać rodzynki. Pojemnik zamknąć i potrząsać żeby rodzynki obtoczyły się w mące. Zmiksować jajka z cukrem potem i z przesianymi budyniami. Następnie dodać ser, jogurty, sok i ponownie zmiksować. Nie miksować za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzać. Dodać rodzynki i wymieszać łopatką. Wylać do blaszki i rozsmarować.
4.kruszonka- Pozostawione ciasto rozsypać do blaszki.
5.Piec ok.70 min.w 175 *C. Pod koniec pieczenia jak góra za mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, drzwiczki uchylić i pozostawić sernik na ok.0,5 godz. Potem odstawić do całkowitego wystudzenia.
6.lukier-Przesiać cukier puder, dodać sok z połowy cytryny. Dodawać powoli po troszku gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Ale nie za rzadką ani za gęstą. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać w esy-floresy, górę przestygniętego placka.
Komentarze