Serniko-jogurtowiec z rodzynkami i kruszonką

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik z jogurtami pieczony na kruchym spodzie z taką też kruszonką. Sernik z rodzynkami, za którymi nie przepadam, ale rodzina je uwielbia.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -300 g. masła
    -100 g. cukru
    -3 jajka
    -600 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    DO POSMAROWANIA:
    -220 g.-100 % owoców z czarnej porzeczki

    MASA SEROWO-JOGURTOWA:
    -1 kg. sera śmietankowego
    -1200 g. jogurtu greckiego
    -250 g. cukru
    -7 jajek
    -4 budynie śmietankowe
    -sok z 1/2 cytryny
    -200 g. rodzynków

    LUKIER:
    -150 g. cukru pudru
    -sok z 1/2 cytryny
    -troszkę wody
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto jogurtowe

Serniko-jogurtowiec z rodzynkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serniko-jogurtowiec z rodzynkami i kruszonką 1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i na niższych obrotach miksera zmiksować. 1/3 odsypać na kruszonkę a resztę zagnieść. Tym ciastem wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Serniko-jogurtowiec z rodzynkami i kruszonką 2. dżem- Ciasto posmarować dżemem z porzeczki.
  • Serniko-jogurtowiec z rodzynkami i kruszonką 3. masa-Wcześniej rodzynki, przebrać i zalać gorącą wodą na ok. pół godz. Odsączyć, osuszyć na ściereczce. Do pojemniczka z pokrywką wsypać 1 łyżkę mąki i dodać rodzynki. Pojemnik zamknąć i potrząsać żeby rodzynki obtoczyły się w mące. Zmiksować jajka z cukrem potem i z przesianymi budyniami. Następnie dodać ser, jogurty, sok i ponownie zmiksować. Nie miksować za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzać. Dodać rodzynki i wymieszać łopatką. Wylać do blaszki i rozsmarować.
  • Serniko-jogurtowiec z rodzynkami i kruszonką 4. kruszonka- Pozostawione ciasto rozsypać do blaszki.
  • Serniko-jogurtowiec z rodzynkami i kruszonką 5. Piec ok.70 min.w 175 *C. Pod koniec pieczenia jak góra za mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, drzwiczki uchylić i pozostawić sernik na ok.0,5 godz. Potem odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Serniko-jogurtowiec z rodzynkami i kruszonką 6. lukier-Przesiać cukier puder, dodać sok z połowy cytryny. Dodawać powoli po troszku gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Ale nie za rzadką ani za gęstą. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać w esy-floresy, górę przestygniętego placka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować