Sernik z jogurtami greckimi na kruchym cieście kakaowym. Sernik z bezą i kruszonką kakaową wyszedł, pyszny.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO ;
-300 g masła lub margaryny
-150 g cukru
-5 żółtek(białka odłożyć do bezy)
-500 g mąki
-2 łyżki ciemnego kakao
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
-5 jajek
-100 g cukru
-1 kg sera twarogu sernikowego
-800 g jogurtu greckiego
-150 ml. mleka skondensowanego,słodzonego
-3 budynie waniliowe
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
MUS:
-100 % owoców brzoskwiń-220 g.
BEZA:
-5 białek
-150 g cukru
-1 budyń waniliowy
LUKIER CYTRYNOWY:
-100 g. cukru pudru
-sok z 1/2 cytryny
-gorąca woda
Serniko-jogurtowiec w kakaowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto- Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem i zmiksować, na gruby żwirek.Mniejszą połowę odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść, porozkładać i rozklepać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.Podpiec 15 min.w 175*C.i ostudzić.
2.masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serem, jogurtem i mlekiem skondensowanym.Krótko zmiksować na niskich obrotach miksera,bo będzie chlapać. Przesiać tam budynie i ponownie zmiksować. Wylać masę na podpieczone ciasto.
3.mus-Łyżeczka porozkładać mus w kleksy.
4.beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawanym cukrem. Następnie przesiać budyń i delikatnie wymieszać. Łyżką poukładać równomiernie bezę serniku a potem delikatnie wyrównać.
5.kruszonka-Pozostawione ciasto rozsypać na bezie.
6.Piec ok 70 min. w 175*C.Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia, jak za mocno brązowieje.
7.lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo po troszku gorącej wody. Mieszać do lejącej papki, ale nie za rzadkiej. Przelać do buteleczki z dziobkiem, albo nabierać łyżką i polać zimny sernik w esy-floresy.Kroić jak dobrze stężeje, najlepiej na drugi dzień.
Komentarze