Zapraszam na smaczne i lekkie ciasto jogurtowe bez pieczenia. Spód ciasta zrobiony jest z cytrynowych herbatników z masłem a masa jogurtowa z galaretkami agrestowymi. Polecam
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
120 g herbatników cytrynowych
60 g masła
800 g jogurtu naturalnego greckiego
3 galaretki agrestowe w proszku
oraz: blaszka 24x24cm
Jogurtowe ciasto na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do przestudzenia. Herbatniki drobno kruszymy (na mąkę) i łączymy z masłem (robimy "mokry piasek"). Blaszkę wykładamy folią aluminiową i wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Wkładamy blaszkę do lodówki.
Masa: dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Jogurty przekładamy do miski i dolewamy tężejącą galaretkę, miksujemy do połączenia się składników. Masę jogurtową przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć przelewamy ją na ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Komentarze