Jogurtowe ciasto na zimno

4.48 (168 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne i lekkie ciasto jogurtowe bez pieczenia. Spód ciasta zrobiony jest z cytrynowych herbatników z masłem a masa jogurtowa z galaretkami agrestowymi. Polecam

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 g herbatników cytrynowych
    60 g masła
    800 g jogurtu naturalnego greckiego
    3 galaretki agrestowe w proszku
    oraz: blaszka 24x24cm
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Jogurtowe ciasto na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do przestudzenia. Herbatniki drobno kruszymy (na mąkę) i łączymy z masłem (robimy "mokry piasek"). Blaszkę wykładamy folią aluminiową i wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Wkładamy blaszkę do lodówki.
    Masa: dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Jogurty przekładamy do miski i dolewamy tężejącą galaretkę, miksujemy do połączenia się składników. Masę jogurtową przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć przelewamy ją na ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować