Myślę że przypadnie Państwu do gustu wymyślone ciasto które w sam raz przyda się na święta
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru pudru,
100 g masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 całe jajko rozmiar M
masa twarogowa:
1 kg twarogu z wiaderka DELIKATE,
1 szklanka cukru,
5 żółtek jajek rozmiaru M,
100 g masła,
2 szklanki mleka w proszku,
1,5 opakowania budyniu śmietankowego ( jeden budyń to 40 g opakowanie ),
1 szklanka mleka 3,2 %
piana z białek:
5 białek jajek rozmiaru M,
1 szczypta soli drobnej,
0,5 szklanki cukru
masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek przed obraniem,
2 galaretki malinowe opakowanie 75 g
Serniko - jabłecznik na cieście sypanym z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotować ciasto sypane, składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie przygotować jabłka obrać je i zetrzeć na tarce jarzynowej, starte jabłka odcisnąć z soku a po odciśnięciu całego soku wsypać proszek galaretek
2.Jak już mamy przygotowane ciasto i jabłka wtedy z białek ubić pianę. Następnie żółtka ubić mikserem z cukrem i masłem po czym dodać twaróg z wiaderka i proszek budyniowy całość zmiksować dodając mleko oraz mleko w proszku. Po zmiksowaniu całości dodać ubitą pianę i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się masy serowej z dodaną pianą
3.Do blaszki 34/25 wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć połowę ciasta sypanego na ciasto wyłożyć całe jabłka przygotowane wcześniej a na jabłka wylać całą masę serową zaś na masę serową resztę ciasta sypanego. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i w rozgrzanym piec przez godzinę i 20 minut a 10 minut przed końcem przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wystudzić i wstawić do lodówki aby wszystko się dobrze związało, po wszystkim posypać cukrem pudrem
Komentarze