sernik ze złotą rosą

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealny,miękki i puszysty sernik z kropelkami rosy

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto na spód sernika:
    300g mąki
    100g margaryny
    70g cukru (ok. 1/3 szklanki)
    1 jajko
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia lekko czubate

    Masa serowa:
    1kg sera
    2 jajka
    6 żółtek (białka zostawić na pianę)
    1 szkl. cukru
    2 op. cukru waniliowego
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    3 szkl. mleka 3,2%
    1/2 szkl. oleju

    Piana z białek:
    6 białek
    1 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik ze złotą rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki.
    Blachę do ciasta o wymiarach 40x25cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto na blachę.
  • 2. Ubić 2 jajka, 6 żółtek z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubijanej masy dodawać po 1 łyżce sera, następnie proszek budyniowy oraz mleko i olej. Przygotowaną w ten sposób masę przelać do przygotowanej wcześniej formy z ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 50 minut.
  • 3. Ubić na sztywno pianę z białek wraz z cukrem, ok. 8-10 minut. Nałożyć na upieczony gorący sernik, wstawić ponownie do piekarnika na ok. 25 minut i piec w 150 stopniach.

Porady

Ważne jest, by piana była lekko brązowa, bo na ciemniejszej nie pojawi się rosa (lub pojawi się w małej ilości).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować