Sernik z rosą

4.97 (189 ocen)

Sernik ten jest pyszny,lekki, puszysty, to jeden z najlepszych serników.

Składniki:

  • spód:


    250 g mąki tortowej,

    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    0,5 szklanki cukru,

    100 g margaryny

    1 jajko + 2 żółtka.

    Tortownica kwadratowa lub okrągła 26 cm

    masa serowa:

    1-1,2 kg twarogu (tłusty lub półtłusty)


    1 szkl. cukru

    2,5 szkl. mleka

    1/2 szkl. oleju

    1-1,5 budyniu waniliowego lub śmietankowego

    2 jajka + 4 żółtka

    cukier waniliowy


    pianka bezowa:


    6 białek
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.97 (189 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, masło, cukier proszek do pieczenia i jajko. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do masy. Białka w zamkniętym naczyniu wstawiamy do lodówki. Zagniatamy ciasto dość szybko,( Cukier w cieście nie ma być rozpuszczony). Gdyby ciasto kleiło się do rąk, to należy dodać więcej mąki.
  • 2. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką kwadratowej blaszki .Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na ok. 15 min. Ciasto, powinno mieć złocisty kolor, lekko przypieczony.
  • 3. Twaróg zmielony 2 razy przekładamy do większego i dość wysokiego naczynia. Dodajemy cukier, mleko, olej budyń i 2 jajka. Oddzielamy żółtka od białek pozostałych 4 jajek i dodajemy żółtka do masy. Białka przelewamy do białek pozostałych po kruchym cieście i ponownie wkładamy do lodówki. Następnie wszystko dokładnie ubijamy mikserem około 5-10 min. Masa powinna być rzadka.
    W tym czasie spód powinien nam się ładnie podpiec.
    Wyciągnąć z piekarnika spód, nie wyłączając i nie zmieniając temperatury piekarnika.
  • 4. Masę serową wylewamy na spód. Przygotowaną blachę wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st. z wyłączoną opcją termoobiegu na 50-55 min.
    Na ok. 15 min przed końcem pieczenia masy serowej przelewamy schłodzone białka do miski i miksujemy. Gdy białka zaczną powoli się ubijać dodajemy po trochu cukru pudru przesianego przez sitko. Miksowanie zajmuje ok. 10-15 min.
    Po tym czasie należy wyciągnąć ciasto z piekarnika (lekko opadnie). Brzegi mogą być zarumienione. Masa może się też lekko kołysać, będzie jeszcze pieczona razem z pianą.
  • 5. Delikatnie przekładamy białka na masę serową i wyrównujemy(Na masie można zrobić wzorki). Przed włożeniem do piekarnika należy pamiętać o zmianie temperatury pieczenia na 150 st. również bez termoobiegu. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. Im ciemniejsze będą białka, tym ciemniejsza rosa wyjdzie na serniku. Nie należy przesadzać z czasem pieczenia, by uniknąć spieczenia pianki na bezę, co spowoduje że nie pojawią się kropelki rosy na serniku.
  • 6. Po upłynięciu czasu pieczenia należy pozostawić sernik na 15 min w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Z piany powinna zrobić się delikatna beza, która później zmięknie. Po 15 min można odstawić sernik w chłodniejsze miejsce, aby całkowicie ostygł.Po upływie około godziny od wyciągnięcia ciasta z piekarnika zaczną pojawiać się kropelki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować