Sernik z truskawkami (pieczony)

4.5 (192 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jedno z naszych ulubionych ciast w sezonie truskawkowym :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki
    5 żółtek
    1,5 kostki masła
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany 18 proc
    masa serowa: 1 kg sera 3 -krotnie mielonego na serniki ( u mnie z wiaderka)
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    200 g śmietany kremówki
    1 op.budyniu śmietankowego (60 g)

    ponadto: 500 g truskawek
    200 g borówek amerykańskich
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik z truskawkami (pieczony) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto połącz, uformuj kulę i chłodź godzinę w lodówce. Następnie wylep nim dno formy (o wym.25/38 cm) i piecz 15 minut w 180 st.
  • 2. Masa serowa: żółtka utrzyj z cukrem, dodawaj ser, a następnie budyń. Kremówkę ubij i połącz z masą serową. Na końcu białka ubij na sztywną pianę i połącz z całością. Ciasto wylej na podpieczony kruchy spód i piecz 60 minut w 160 st. Wystudź.
  • 3. Galaretki rozpuść w 4 szklankach gorącej wody i odstaw do lekkiego stężenia. Owoce umyj, truskawki odszypułkuj, pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż na zimny sernik i zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia, a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować