Sernik z polentą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto masło rozpuścić, dodać cukier i proszek do pieczenia - utrzeć. Następnie wbić jajka i ponownie utrzeć. Na końcu wsypać mąkę - całość wyrobić. Przygotowane ciasto przełożyć na blachę (42 x 24) wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Na polentę masło rozpuścić, wlać mleko i całość zagotować. Do gorącej mieszanki wsypać kaszę - gotować około 3 min. Kaszę całkowicie wystudzić, co jakiś czas mieszając (by się nie rozwarstwiła). Do wystudzonej polenty dodać żółtka, cukier i sok z limonki - utrzeć. Następnie dodać ser i ponownie utrzeć. Z białek i soli ubić sztywną pianę - delikatnie wmieszać w masę serową z polentą.
3.Piec 45 min (200 st. C).
4.Całość wyłożyć na blachę z surowym ciastem. Wierzch posypać równomiernie maczkiem.
Komentarze