Sernik z polentą

0 (0 ocen)

Smaczny experyment - do masy serowej dodałam ugotowaną kaszę kukurydzianą. Sernik wyszedł przepyszny.

Składniki:

  • Ciasto:
    380 g mąki pszennej
    200 g masła
    170 g cukru
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polenta:
    1 szklanka mleka
    125 g masła
    3 łyżki kaszy kukurydzianej drobnej

    Masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego mielonego 14,5% tłuszczu
    180 g cukru
    6 żółtek
    sok z 1/2 limonki

    Piana:
    6 białek
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    1 opakowanie maczku dekoracyjnego o smaku kakaowo - waniliowym (40 g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Sok

Sernik z polentą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z polentą 1. Na ciasto masło rozpuścić, dodać cukier i proszek do pieczenia - utrzeć. Następnie wbić jajka i ponownie utrzeć. Na końcu wsypać mąkę - całość wyrobić. Przygotowane ciasto przełożyć na blachę (42 x 24) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Sernik z polentą 2. Na polentę masło rozpuścić, wlać mleko i całość zagotować. Do gorącej mieszanki wsypać kaszę - gotować około 3 min. Kaszę całkowicie wystudzić, co jakiś czas mieszając (by się nie rozwarstwiła). Do wystudzonej polenty dodać żółtka, cukier i sok z limonki - utrzeć. Następnie dodać ser i ponownie utrzeć. Z białek i soli ubić sztywną pianę - delikatnie wmieszać w masę serową z polentą.
  • Sernik z polentą 3. Piec 45 min (200 st. C).
  • Sernik z polentą 4. Całość wyłożyć na blachę z surowym ciastem. Wierzch posypać równomiernie maczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza kukurydziana Kasza Ser biały Soki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować