Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny.Za każdym razem piekę inną wersję.Tym razem wymyśliłam sernik z pierniczkami i rodzynkami w czekoladzie.I nie ukrywam,że wyszło pysznie,sernik w dość szybkim tempie znika z talerza.
2 godz.
Składniki:
1 kg sera na sernik ( w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
15 dag masła lub margaryny
szczypta soli
2 budynie waniliowe (bez cukru,na pół litra mleka każdy )
40 dag pierników nadziewanych w czekoladzie
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
20 dag rodzynek
Sernik z pierniczkami i rodzynkami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z masłem lub margaryną,cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser,dokładnie ucieramy.
2.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie delikatnie łączymy je z masą serową.
3.Połowę masy serowej przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Następnie w rzędach układamy pierniczki i wykładamy resztę masy serowej.
4.Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60-70 minut do zrumienienia.Upieczony studzimy.
5.Kakao i cukier przekładamy do garnka i mieszamy z odrobiną gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,następnie dodajemy masło lub margarynę.Następnie gotujemy chwilę na małym ogniu cały czas mieszając,polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do zgęstnienia polewy,polewa powinna być gęsta i lśniąca.
6.Do jeszcze ciepłej polewy dodajmy rodzynki i dokładnie mieszamy.Polewę z rodzynkami wykładamy na sernik i odstawiamy do zastygnięcia.Po tym czasie sernik kroimy i podajemy.
Komentarze